Uudised

Uudised

VII Eestimaa võimlemispeo 2026 pealavastaja konkursi võitis Andre Laine 
2024-03-27 19:23:00

Eestimaa võimlemispeo eskpertkomisjoni esimees Peeter Saan ütles, et konkursile laekunud tööd olid kõik omanäolised. Komisjoni jaoks ei olnud otsustamine kerge, sest esitatud tööd olid põhjalikud ning sisukad. Võidutöö teema on eluline – see puudutab Eestimaa maaelu. Komisjon leidis, et konkursitöös sisalduvad ideed on põhjalikult läbi mõeldud ja reaalselt teostatavad, teatas Eesti Spordiselts Kalev.

Andre Laine on võimlemispidude juures saanud kaasa lüüa mitmel korral ja iga kord tulnud välja põnevate ning uudsete lahendustega. Andre Laine ise ütleb, et kahel eelneval võimlemispeol, kus ta on osalenud, on tema lavastustes olnud läbivad emotsioon ja tunded. Selle peo peateema on aga realistlik ja õpetlik ning puudutab päriselu. Andre soov on jagada mõtteainet väärtustest, mis on tegelikus elus – meie ümber.

Idee "Maaelu võlu" on sündinud vajadusest juhtida tähelepanu ohtlikule olukorrale tänapäeva ühiskonnas. Kiire elutempo tõttu oleme unustanud maaelu – elu, kust kõik saab alguse. Selle, kuidas toit meie lauale jõuab? Selle, kust tuleb piim ja leib? Selle, kuidas elatakse linnast väljaspool? „Maaelu võlu“ võimlemispeo eesmärk on tuua esile maapiirkondade potentsiaal ja ilu, toita maaelu jätkusuutlikkust. Antud ideega saame vaatajateni tuua tõelise maaelu, mis rullub lahti läbimõeldud süžeega, põnevate liikumismustrite ja atraktiivsete vahenditega. Selle peoga soovib Andre Laine väärtustada liikumist ja kutsuda Eesti rahvast osalema VII Eestimaa võimlemispeol, mis toimub juba 2026. aasta suvel.

Kes on Andre Laine? Ta on pärit Põlvamaalt. Lõpetanud Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia lavakunstide osakonna tantsukunsti eriala ja omandanud tantsuõpetaja kutse. Tegelenud 20 aastat kultuuritööga ning noorte tantsuõpetusega. Andrel on muljetavaldav kogemus kultuuri- ja tantsujuhina. Muuhulgas on ta olnud aastatel 2021 ja 2022 „Virtuaalse tantsulahingu“ projektijuht, võimlemispidude liigijuht Tallinnas ja Võrumaal 2016-2022. Muusikalide "Karlsson katuselt", "Mamma mia" ja "Shrek" koreograaf. Andre olnud ka I, II, III Kagu-Eesti tantsupeo lavastaja ja peakorraldaja, I showtantsupeo "Meie Ambitsioonid“ pealavastaja ja vabariikliku tantsutüdrukute festival-võistluse korraldaja. Samuti on ta aastatel 2006-2021 olnud Põlvamaa maakonna rahvatantsupidude liigijuht ning Tantsuolümpia 2023 juht.

Foto: Aigar Nagel

eu