Uudised

Uudised

Põlvamaa rahvatantsijad tähistasid tuntud tantsu-uurija Kristjan Toropi 90. sünnipäeva
2024-05-02 21:49:00

Põlvamaa rahvatantsijad tegid 30. aprillil suure kummarduse Ahjalt pärit tuntud Eesti folkloristile, tantsu-uurijale ja tantsupedagoogile Kristjan Toropile, tähistades suurkuju sünnipäeva Ahja Spordihoones maakonna rahvatantsu simmaniga, kus tantsiti Toropi seatud ja kogutuid tantse.

Kristjan Toropi kui Eesti folklorist ja tantsu-uurija peamiseks tegevusalaks oli rahvatantsude kogumine, nii kogutu kui varasemate andmete süstematiseerimine ja kogumiteks toimetamine. Torop kirjutas sageli ka omaaegsetes kultuuriväljaannetes hoides sellega avalikult üleval rahvatantsu esitamise ja uurimisega seotuid küsimusi.

Põlvamaa rahvatantsukollektiivid olid õppinud selgeks K.Toropi seatud tantsud, millega astuti üles kontserdi esimesel poolel ning teises osas said rahvatantsijad näidata hooajal õpituid tantse. Sellega tähistasime nii Kristjan Toropi 90. sünnipäeva kui ka rahvusvahelist tantsupäeva. Enne seda külastati üheskoos tantsu-uurija sünnikodu, kus meenutati Toropit, asetati lilled mälestusmärgi kõrvale ning tantsiti tema loomingut. Pärast kontserdit jätkus simman, kus ansambli "Kõhukestega" sai nautida pidu ja veeta mõnusalt üheskoos aega.

Sündmuse eestvedajaks oli Põlvmaa tantsupedagoog Andre Laine, kelle sõnul läks sündmus korda, sest osalevad tantsurühmad tänasid koju minnes teda korraldatud peo eest. „Pean oluliseks väärtustada ja hoida maakonna rahvakultuuri elusana, sest just see teeb meid ühiselt tugevamaks. Tänan kõiki kollektiive, kes osalesid Põlvamaa rahvatantsijate simmanil ning panen südamele, et maakonnas tegutsevad kollektiivid võiksid ikka aasta jooksul ühiselt korraldatud tantsuplatsil kokku saada.“

Sündmusest võtsid osa järgnevad kollektiivid:

Põlva vallast naisrühm Tantsurõõm (juhendaja Marge Luude), naisrühm Värten (juhendaja Moonika Jõemägi), segarühm Vihista-Viisku (juhendaja Andre Laine), Põlva memmed (juhendaja Helje Põvvat), Ahja Hõbesõlg (juhendaja Helje Põvvat)

Kanepi vallast memmederühm Vunkratas (juhendaja Maarja Pukk), segarühm Kanepi kanged (juhendaja Tiina Ilves), naisrühm Kanapää keerutajad (juhendaja Tiina Ilves)

Räpina vallast segarühm Reilender (juhendaja Hele Aia)

 

Andre Laine
Põlvamaa Arenduskeskuse kultuuri- ja välissuhete spetsialist

Fotod: Kaisa Tammoja

 

eu