Uudised

Uudised

Partnerluskogu osales rahvusvahelisel LINC konverentsil
2023-05-16 09:38:00

Partnerluskogu esindus võttis osa 8.-12.05.2023 toimunud LINC konverentsist Lõuna-Itaalias. LINC, ehk LEADER Inspired Network Community, tõi kokku ligi 400 maaelu arendajat 15 riigist. Konverentsi eesmärk on kaasata, võrgustuda, luua rahvusvahelisi kontakte koostöödeks ning saada inspiratsiooni nii potentsiaalseteks projektideks kui organisatsiooni arendamiseks.

Kavas oli mitmeid põnevaid õppekäike erinevatesse Basilicata piirkonna organisatsioonidesse. Tutvuti tootmisettevõtetega, näiteks Rotondellas asuvat istandusega, milles kasvatati mh oliive, sidruneid, apelsine, nektariine ja toodeti nii moose, veine, nektareid, oliiviõlisid jmt. Kohapeal oli võimalik degusteerida ka käsitsi valmistatid Pastizzit, mis on tunnustatud kui traditsiooniline piirkondlik põllumajandustoiduaine.

Külastati ka mitmeid erinevaid linnasid ja külasid, mis ilmestasid regiooni ja itaaliapärast arhidektuuri. Basilicata piirkonda iseloomustasid kitsad tänavad ja kõrged mäed, millelt avanesid maalilised vaated. Õppekäigul oli võimalik külastada ka Tursi piirkonda Matera provintsis, kus paiknev Rabatana – vanim linnaosa – on oma olulise kultuurilise väärtuse tõttu kantud ka UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Lisaks tootmisettevõtetle ja arhidektuurilisele eripärale tutvustati ka piirkonda iseloomustavat müstikat. Basilicatat seostatakse sageli maagiaga, nii oligi võimalik külastada nii Colobraro maagia ja fantaasia muuseumit, kus oli võimalik õppida esoteeriliste rituaalide ja tavade kohta. Samuti tutvustati kohalikke mahetaimi ning nende meditsiinilisi kasutusvõimalusi.

Võrgustumise võimaldamiseks, lisaks õppekäikudele, korraldati koostöökohtumisteks mõeldud koosolek, programmis oli LINC2023 nii avamis- kui lõpuõhtu ning isegi traditsiooniline sprodipäev, milles said kõik osalejad mõõduvõtta korraldajate poolt loodud meeskondades. Spordipäeval sai medali kaela ka meie oma juhatuse liige – Alar Alapert – ja tema meeskond.

Järgmine LINC toimub 2024. aastal Rumeenias. Rohkem infot konverentsi ja toimunud õppekäikude kohta leiab kodulehelt https://linc2023.eu/index.php/en/. 

 

eu