Uudised

Uudised

Moostesse tulevad jämmima pärimusmuusikud
2023-01-13 12:01:00

21.– 22. jaanuaril 2023 saavad kolmandat korda Põlvamaal Mooste mõisas kokku pillimängijad üle Eestimaa muusikasündmusel „Jaanuarijämm“. Kahel päeval toimuvad pärimusmuusika õpitoad, Vaba Lava ning iga õppimisest vaba hetke täitev kohapeal sündiv ja seadmata koosmäng. Sündmus on saanud pillimängijate seas nii populaarseks, et mõisa ööbimiskohad täituvad veel enne, kui nimede kirjapanek alguse saab.

Jaanuarijämm tutvustab läbi praktiliste tegevuste vaba musitseerimise mõtteviisi. Muusika on suhtlemise vorm, lugusid ja laule antakse edasi inimeselt inimesele, otse ning siin ja praegu kuulmise teel. Iga pillimees lisab protsessi oma isikupärase „miski“, millest kokku tekib kirju tervik.

Moostes kohtuvad sadakond erinevas vanuses pillimängijat Sõrve säärest, Hiiu-, Pärnu-, Harju-, Virumaalt ja mujaltki. Koosmängimas on viiulid, mandoliinid, lõõtsad, kitarrid, kandled, karmoškad. Kohalikud Põlvamaa ja kagunurga pillimänguhuvilisedki annavad ühismängimisse oma panuse. Õpitubade läbiviijateks on pärimusmuusika ansambli „Pärlin“ liikmed Vabariigi Pillimees Kert Krüsban, laulusolist ning viiuldaja Sofia-Lii Liiv ja karmoškahulluse üle-eestiline eestvedaja Piret Aus. Vaba Lava, mis toimub laupäeva õhtul Mooste Mõisakooli saalis, mahutab kokkutulnutele lisaks veel ka kohalikke uudistajaid.

Toetajad: Eesti Kultuurkapitali rahvakultuuri sihtkapital ja Põlvamaa ekspertgrupp.

Foto: Krista Sildoja

Idee ja korraldus:

Krista Sildoja ja Mooste Rahvamuusikakooli pilliklubi MTÜ Virbel
Kontakt: 55 31 478,
muusikakool@rahvamuusika.ee
www.rahvamuusika.ee

eu