Uudised

Uudised

„Üks soe vestlus palun!“ Vaimse tervise kohvik Põlvas alustab tööd juba 29. juunil kell 11.00-15.00 Põlva Keskraamatukogus.
2024-06-27 07:18:00

Vaimse tervise kohvikute idee sündis Tartus ning kontseptsioon on „küpsenud“ alates 2021. aastast. Eelmisel aastal korraldati 45 kohvikut üle-eesti, kus käis vestlemas üle 230 inimese. Alates juunist lisandub uue kohana ka igakuine kohvik Põlva Keskraamatukogus. 

Peaasi.ee on vaimse tervise kohvikute konseptsiooni arendanud alates 2021. aastast ning 2023. aasta algusest alustati regulaarselt vaimse tervise kohvikutega iga kuu viimasel laupäeval. Eelmise aastaga korraldati 45 kohvikut ning oma muremõtetest käis rääkimas üle 230 inimese. Praegu on igakuiselt aktiivsed kohvikud viies Eesti linnas (Tallinn, tartu, Viljandi, Pärnu ja Kuresaare) ning selle aasta jooksul on peetud üle 120 vaimse tervise teemalise vestluse. Juba käesoleva nädala laupäeval toimub esimene vaimse tervise kohvik ka Põlva Keskraamatukogus aadressil Kesk 16 algusega kell 11.00 -15.00.

Teise poolaasta kohvikud toimuvad järgmistel kuupäevadel: 31. 08; 28. 09; 26.10; 30.11; 28.12.2024

Miks tulla?

Vaimse tervise kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad, et nad soovivad jagada oma vaimse tervise muresid ja nõu küsida. Oodatud on ka inimesed, kes on mures oma lähedase vaimse tervise pärast ning soovivad seda jagada. Kõik vabatahtlikud on läbinud vaimse tervise esmaabi koolituse, kas nad omandasid toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskuseid. Vabatahtliku tunneb kohvikus ära valge T- särgi järgi, millel on kiri „Olen olemas“.

Kuidas tulla?

Vestlusele eelnevalt registreeruda ei ole vaja. Kui keegi on parasjagu vabatahtlikuga vestlemas, siis jää ootama või küsi vabatahtlikult, mis kell võib tagasi tulla.

Kui jutu alustamine tundub raske, ei ole tarvis muretseda. Vaimse tervise kohviku vestlusmenüü on rikkalik – sealt leiab lihtsamaid maitseid, aga ka hõrke gurmeeroogasid, et vestlust hõlpsamalt alustada. Kohapealt saab kaasa võtta ärevuse, depressiooni ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid.

OMA MUREGA EI PEA OLEMA ÜKSI!

Irena Viitamees
Ennetustöö spetsialist
Põlvamaa Arenduskeskus
irena.viitamees@polvamaa.ee

eu