Uudised

Uudised

Aastajagu korraldatud toiduringlust Põlvas
2024-03-20 09:42:00

Veebruari lõpus tähistas Põlvas asuv toiduringluskapp oma esimest sünnipäeva, olles selle aja jooksul muutunud oluliseks osaks kohaliku kogukonna toiduringluses. See innovaatiline algatus on aidanud vähendada toidu raiskamist ja toetada kohalikke inimesi, pakkudes neile võimalust jagada söömiskõlbulikku toitu ning vähendada tarbetuid prügikoguseid.

Ühe aasta jooksul, mil toiduringluskapp on toiminud, on päästetud tuhanded kilosid toitu, mis toidupoodides, kohvikutes, töökohtades ja kodudes üle jäänud ning mis muidu oleks jõudnud prügikasti. Nähtav muutus ühiskonnas saab toimuda aga vaid koostöös keskkonnast hoolivate inimeste ja ettevõtetega.

25. märtsil aasta tagasi tegid MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajanduse vabatahtlikud esimese toidukorje Coop Põlva kauplustest. Tänu suurepärasele koostööle poodide vahetusevanemate ja kaupluse juhtkonnaga on olnud võimalus laiendada kapis leiduva valikut, tagada kapi jätkusuutlik toimimine ja vähendada toidujäätmetest tekkivat keskkonna jalajälge. Aastaga on tehtud MTÜ kuue vabatahtliku poolt 124 toidukorjet, mis tähendab ca 310 töötundi, mis omakorda teeb tervelt 38 8-tunnist tööpäeva.

See tähendab, et 15% tööpäevadest ühe aasta jooksul on kulunud toidukorjele.  MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajanduse FB lehte, mis koos kapi saabumisega loodud sai ja muuhulgas jagab soovituste ja retseptide näol nippe toiduraiskamise vähendamiseks, on jälgimas 372 inimest – 319 naist ja 53 meest ning toiduringluse FB grupis Toidujagamine Põlvas ja Põlvamaal, mis toimetab juba 2021. a suvest ja kuhu muuhulgas pannakse üles info ka kapi täitmise kohta, on tänaseks 957 toiduringlust väärtustavat inimest - 842  naist ja 115 meest.

Toiduringluskapi idee on lihtne - see pakub võimalust anda ära omal ülejäävat toitu ja võtta endale seda, mis kapis leiduvast tarvitamist leiaks. Toiduringluskapp on mõeldud kasutamiseks nii eraisikutele, sündmuskorraldajatele kui organisatsioonidele sõltumata nende igapäevasest tegevusvaldkonnast. Suursündmusel müümata jäänud saiakeste või töö juures kappi seisma jäänud meepurgi jaoks sobivaim koht ongi just toiduringluskapp.

Kuid see on alles algus. MTÜ eesmärk on jätkata jätkusuutliku kogukonna loomist ja toidu raiskamise vähendamist otsides koostöövõimalusi ja julgustades inimesi ning asutusi ka ise söömiskõlbulikku toidukraami kappi tooma või seda sealt tarbimiseks võtmas käia.

MTÜ Põlvamaa Tsõõrimajandus
Kanni Kallastu

Fotod: erakogu

 

eu