Uudised

Uudised

11. oktoobril toimub Lõuna-Eesti toidukonverents - seekord Mulgimaa moodi
2022-08-30 16:26:00

Tule Lõuna-Eesti Toidukonverentsile "Lõune-Eesti mokka müüdä kultuuriperändus", 11. oktoobril Mulgimaal, Karksi-Nuias! 

 

Nagu konverentsi nimi juba ütleb - mulgikeelest kirjakeelde tõlgituna "Lõuna-Eesti maitsev kultuuripärand" - räägime Eesti toidupärandist, selle säilitamisest ja populariseerimisest, arendamisest, rakendamisest ettevõtluses. Konverentsi avaettekande teeb Anu Raud, kes on kogu oma elu süvenenud Eesti rahvakunstipärandisse ja sealt leitut terviklikult mõtestanud oma tegevuses õpetaja, vaibakunstniku, kirjaniku, muuseumilooja ja talupidajana. Seda, kuidas Eesti toidupärandit kasutatakse gurmeetoidu maailmas, räägib Angelica Udeküll – Eesti üks väheseid naistippkokki, kelle omistatud üks kokandusmaailma suurimaid tunnustusi, Le Cordon Bleu aumärk.

Lisaks teeb seekordse konverentsi eriliseks VI Mulgi Söögi Vestival, mis lõpetab päeva ametliku osa, toob laadamelu, ja annab kõikidele tootjatele võimaluse oma toodangut näidata ja müüa. Festivali raames toimuvad parima mulgi pudru võistlus, õpituba, kus saab õppida mulgipudru valmistamist, ning ka Mulgi Õllenautleja konkurss.

Mõistagi on konverentsil oma kogemuslugusid jagamas Lõuna-Eesti ettevõtjad:

  • Mulgi Kogukonnaköök - lugu mulgi toidukultuuri tutvustamisest, kohaliku tooraine propageerimisest.

  • Metsavenna talu, mis maailmas ainulaadse punkriturismi kõrval valmistab mahepiimast sõira, mis alates eelmisest aastast kaitstud geograafilise tähisega - ning on toonud turule  Eestis esimese ametliku müügiloa saanud puskari. 

  • Juulamõisa Kohapärimuskohvik - lugu Vooremaa, voorede ja järvede maa, toidupärandi elushoidmisest. 

  • Peipsi Kurk - lugu kurgikasvatusest Peipsi ääres Eesti-Kasepääl, mis on kantud Eesti vaimse kultuuripärandi nimistusse. 

  • Inara Vanavalgõ Kohvitarõ - ehe seto söögikultuur lihtsate ja ressursisäästlike toitudega nii läbi toitlustamise kui õpitubade. 

  • Vanaema Aed Valgamaal, mis hoiab elus ja pakub erinevaid pärandsorte, sh põliseid taluaia lilled, maitse- ja ravimtaimed, aiaviljad, nende seemned ja istikud, ning kuhjaga teadmisi kasvatamise ja kasutamise kohta. 

  • Kalda Loodustalu Põlvamaal - talutoidu catering ühendatuna teatrielamusega.

Lõuna-Eesti Toidukonverents on Lõuna-Eesti väikeste ja keskmiste toidutootjate suurim kohtumispaik, kus mõtteid ja kogemusi vahetada ning oma silmaringi avardada, saada infot aktuaalsetel valdkonna teemadel. Seni toimunud konverentsidel kohal olnud ca 100 toiduettevõtjat, -tootjat, -pakkujat (üle Eesti). 

Konverentsi osalustasu 18 EUR. Lisa info ja registreerimine kuni 6. oktoobrini konverentsi kodulehel: https://arinouandla.ee/ettevotja/toidukonverents/   

Konverentsi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist prioriteetse suuna 5 „Väikese ja keskmise suurusega ettevõtete ja piirkondliku ettevõtluse arendamine“  meetme „Piirkondade konkurentsivõime tugevdamine“ tegevusest 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks“ ning Eesti maaelu arengukava 2014–2020 meetme "Teadmussiire ja teavitus” alammeetmest 1.2 "Esitlus- ja teavitustegevuste korraldamine."

Kontakt: Elo Mets, elo@arinouandla.ee, tel 511 3932

 

eu