Uudised

Uudised

4. -5. mail viibisid Põlvamaa turismiasjalised ja väiketootjad õppereisil Jõgevamaal
 
2022-05-12 10:03:00

Õppereisi eesmärk oli tutvuda Jõgevamaa külastuskohtade ja kohalike ettevõtega ning saada teada kohalikest koostöövormidest. Omal kohal oli ka reisiseltskonna omavaheline võrgustumine ning kontaktide loomine. 

Õppereisi esimene sihtkoht oli Põltsamaa loss, kus tutvusime muuseumi ja turismiinfopunkti, Niguliste kiriku ja lossis tegutsevate ettevõtete tegemistega ning kus Põltsamaa Vallavara OÜ juhatuse liige Egle Oja andis ülevaate Põltsamaa lossi arendustegevustest.

Põltsamaa linnast lühikese sõidu kaugusele jääb peatselt oma hooaega alustav Eesti suurim veelauapark Wpark - Põltsamaa wakepark. Wpargi juhataja Joel Pärle tutvustas lahedaid tegevusi,  mida leidub igas vanuses külastajatele.  

Jõgeva linnas tutvusime 2021. a septembris avatud Jõgeva Coop Hotelliga, mis on Jõgeva esimene hotell ja esimene Coop hotell Eestis. Peale ringkäiku hotellis külastasime hubase õhustikuga Ateljee kodukohvikut, kus valmivad suus sulavad küpsetised. 

Õhtupoolikul võttis meid vastu Palamuse O. Lutsu Kihelkonnakoolimuuseum. Uue ekspositsiooniga peamajas saime ülevaate kirjanik Oskar Lutsu lapsepõlvest ja kooliajast, kihelkonnakoolide ajaloost ning rändasime raamatu ja filmi „Kevade“ radadel. 

Esimene päev lõppes Kuremaal. Kaunis Kuremaa lossis võtsid meid vastu SA Kuremaa Turismi- ja Arenduskeskuse juht Tiina Tegelmann ning Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskuse turismiarendusjuht Eveli Jürgenson. Saime kuulda piirkondlikust koostööst ja arengutest ning Kultuuritee turismimarsruudist. 

Teine päev algas Avinurme Puiduaida käsitööpoe külastusega, kust leiab Eesti suurima valiku puidust käsitööd. 

Edasi viis tee meid Mustvee linna, kus külastasime Peipsi Teemaja. Meid võttis vastu Eveli Tooming, kes on tegev nii Avinurme Puiduaidas kui Peipsi Teemaja eestvedaja. Peipsi Teemajas tegutseb armas kohvik, kus saab kaasa osta kohalikku käsitööd. Tutvusime ka samas hoones peatselt avatava väikese hotelli kaunite tubadega.   

Tore oli kohtumine Mustvee kultuurikeskuse juhataja Laidi Zalekešinaga, kes andis ülevaate kultuurikeskuse tegevusest, tutvustas keskuses olevat Kaalumuuseumi. Külastuse jooksul saatis meid mõnus majakass Hurmur, kellel ka oma Facebooki konto (Raamatukogukass Hurmur). Laidi juhatusel tegime Mustvees veel 5 kiriku bussitiiru ning külastasime Laidi Aeda.

Peipsimaa muuseumis saime teada Peipsiäärsete vanausuliste elust ning kommetest, kohalikku päritolu maailmakuulsast ikoonimaalijast Pimen Sofronovist ja tema tegemistest ning Ivan Tšai teejoomise rituaalist. 

Põneva ekspositsiooniga Kalevipoja muuseumis saime ülevaate Eesti eeposest, panna proovile oma teadmisi ning huvilised said virtuaalreaalsuse ruumis kehastuda Kalevipojaks ja võidelda põrgus Sarviktaadi ja tema käsilastega. 

Neljapäeviti leiab muuseumi juures aset Kääpa OTT - otse tootjalt tarbijale turg ning saime veel enne oma reisi lõppu uudistada kohalikku toodangut.  

Täname kõiki vastuvõtjaid, kes meid soojalt vastu võtsid ja oma kohti tutvustasid. Eriline tänu kuulub Jõgevamaa turismiarendusjuhile Eveli Jürgensonile abi eest reisikava koostamisel. 

Õppereisi korraldas SA Põlvamaa Arenduskeskus. Õppereisi rahastatati Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetme "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks" projektist "Põlvamaa PATEE programm 2020-2023".

Foto: Kristi Kahu

 

eu