Uudised

Uudised

Käsipalli Balti liigas tehti ajalugu
2022-04-25 10:32:00

Pühapäevasesse, 24. aprillil toimunud Balti liiga meeste käsipallimeistrivõistluste finaali pääsesid kümneaastase pausi järel kaks Eesti klubi. Kodusaalis toimunud finaalturniiri otsustavas mängus alistas Viljandi Põlva Serviti 28:21 (14:9) ja krooniti tänavuse hooaja Balti liiga võitjaks esmakordselt. Pronksimängus oli Vilniuse VHC Šviesa üle tiitlikaitsja Klaipeda HC Dragunasest 37:30 (22:10).

Tee finaali algas päev varem, 23. aprillil. Esmakordselt Viljandis toimunud käsipalli Balti liiga finaalturniir algas seda korraldava meeskonna lahinguga mulluse võitja vastu. Viljandi HC alistas Klaipeda HC Dragunase 30:26 (15:11).

Teises poolfinaalis läksid vastamisi Põlva Serviti ja Vilniuse VHC Šviesa. Valitsevad Eesti ja Leedu meistrid on aastate jooksul korduvalt põnevaid ning tasavägiseid etendusi pakkunud. Võrdselt alustati Viljandiski. Dramaatilise poolfinaali võitis siiski Serviti tulemusega 27:26. Sillaste viskas võitjate kasuks üheksa väravat, Celminš, Varul ja Carl-Eric Uibo lisasid kolm. Vastaste täpseim oli Ugianskis kaheksa tabamusega. Viimane ja Varusk pärjati Balti liiga poolt mängu parima auhinnaga.
"Vastane mängis targalt ja kasutas 7-6 taktikat. Ootasime seda, aga mitte nii pika aja vältel. Natuke liiga üles-alla on see meie mäng, kohati muutusime hambutuks. Õnneks oli just rünnakul ka positiivset, näiteks Uibo, Anatoli Tšezlovi ja teisel poolajal ka Celminši etteasted. Võinuks kindlamalt võita, aga oleme finaalis ja see on peamine," kommenteeris Serviti peatreener Kalmer Musting.

Finaalis seega vastamisi kaks eesti klubi -  Põlva Käsipalliklubi meeskond Serviti ja korraldajaklubi Viljandi HC.
Viljandi HC ja Põlva Serviti olid tänavu kolmes erinevas sarjas kohtunud viiel korral ning saldo oli võrdne – mõlemal meeskonnal kaks võitu ja korra tehti koduses meistriliigas viik. Viljandi mängis Balti liiga finaalturniiril esmakordselt, Servitil oli ette näidata kaks tiitlivõitu, aastatest 2008 ja 2010.

Finaalile kohaselt algas mäng närviliselt, aga esimesena sai sellest üle kodumeeskond. Ainsana mulkidest Balti liiga finaalikogemust omanud ja 2015. aastal Riihimäe Cocksiga hõbeda võitnud kapten Kristo Voika viis Viljandi 11. minutil 5:2 juhtima. Jätkus tasavägine heitlus, 15. minutil tuli Kristjan Muuga tabamusest 7:5. Seejärel jäi Serviti rünnakul vastaste agressiivse kaitsega tõsiselt hätta. Kohati tundus, et kuuemehelises kaitsemüüris pole ühtki auku. Põlvalased suutsid küll viskekohtadele jõuda, aga pallide raamidesse saatmisega oldi suurtes raskustes. Peatreener Kalmer Musting proovis tuua väravavahi asemele seitsmenda väljakumängija. Abi polnud sellestki, Serviti jäi kümneks minutiks väravata. Poolajavileks vahe siiski vähenes ja Andris Celminši täpse viske järel oli seis 14:9. Avapoolaja muljetavaldavaimad numbrid olid visete tabavusprotsendid – vastavalt 70 ja 32.

Teisel pooltunnil suutis Serviti mitmel korral vahe neljaväravaliseks vähendada, aga lähemale ei saadud kuidagi. Peasüüdlane selles seisis Viljandi väravapostide vahel – uskumatu küll, aga Rasmus Ots tõrjus veel neli karistusviset! Viljandi jäi 53. minutil seisul 23:19 vähemusse, aga võitis selle kaheminutilise perioodi 2:0 ning murdis lõplikult Serviti vastupanu. Lõpuvile kõlades olid Viljandi HC ajaloolised võidunumbrid 28:21 ning nii saadi Serviti (2008 ja 2010) ja HC Kehra (2006, 2011 ja 2012) kõrval kolmandaks Eesti klubiks, kes Balti liiga võitnud.

Finaali täpseim pallur oli 18-aastane Hendrik Koks, tabades kaheksa korda. Ott Varik viskas võitjate kasuks viis väravat, kaotajatel Henri Sillaste kuus ja Tõnis Kase neli väravat. Finaalturniiri kasulikuima mängija tiitlile puudus sisuliselt konkurents ja selleks pärjati finnalmängus veerandsada tõrjet teinud Rasmus Ots. Balti liiga hooaja sümboolsesse koondisse mahtusid eestlastest Voika, Varik ja Sillaste.

Hendrik Varul jagas kommentaare finaalmängust: “Täpselt nii oligi, nagu ma eile ütlesin, et tänase mängu otsustab rünnak ja Rasmus oli mees omal kohal. Me ei visanud temast mööda. Kuus seitsmemeetri karistusviset on liiga palju ja kiired veel otsa sinna ja nii ta lähebki – Rasmus Ots oli nagu müür, ta on tõesti turniiri efektiivseim!” Küsimusele, kas Serviti ei karda Eesti meistriliigat kaotada, vastas Varul nii: “Põlvas ei ole Viljandi kindlasti see, mis ta on Viljandis. Põlvas on meil kodumüürid ja Põlvas oleme meie tugevamad. Viljandi on sel hooajal meie jaoks ebameeldiv saal. Kindlasti täna oli see kodusaali mõju. Põlvas on meil Viljandiga meistriliigas veel kaks kodumängu, ma ei muretse.”

2021/2022 Balti liiga lõplik paremusjärjestus: 1. Viljandi HC, 2. Põlva Serviti, 3. Vilniuse VHC Šviesa, 4. Klaipeda HC Dragunas, 5. Kaunase Granitas-Karys, 6. Dobele ZRHK Tenax, 7. HC Vilnius, 8. Alytuse Varsa-Stronglasas, 9. HC Kehra/Horizon Pulp&Paper, 10. HK Ogre, 11. Raasiku/Mistra, 12. SK Tapa ja 13. Ludza SK Latgols.

Foto (Eesti Käsipalliliit): 2021/2022 Balti liiga II koht – Põlva SERVITI.
 

eu