Põlvamaa Rohelisema Märgi ettevõtjad külas Hiiumaa Rohelisel Märgil

29.-31. oktoobril külastasid Põlvamaa ettevõtjad kogemuste saamise ja jagamise eesmärgil Hiiumaa ettevõtteid.

Õppereis ei olnud pelgalt ettevõtete külastamine ideede ja inspiratsiooni ammutamiseks vaid ka tutvumine Hiiumaa kvaliteedimärgi Hiiumaa Roheline Märk ettevõtetega. Valdav osa õppereisil osalenud ettevõtjatest on Põlvamaa Rohelisema Märgi kandjad.

Sarnaselt Põlvamaa Rohelisemale Märgile omistatakse Hiiumaa toodetele ja teenustele Hiiumaa Roheline Märk. Kvaliteedimärk omistatakse kaubale või teenusele, mis kannab Hiiumaa traditsioone ja pärimust või rõhutab tugevalt paikkondlikku eripära; on toodetud Hiiumaal, võimalusel kohalikust, soovitavalt looduslähedasest toormest; mille valmistamisprotsess on keskkonnasõbralik.

Esimesel külastuspäeval külastati saarele omast kalandusvaldkonna ettevõtet StoneFish, kes lisaks kalapüügile ja kala väärindamisele peab kauplus-kohvikut, kus müüakse kalatooteid, kalastusvahendeid, kohalike ettevõtjate toodangud ja valmistatakse kalavõrke. Ettevõtte omanik on ise kalur. Ettevõtete külastus jätkus Roograhu sadamasse, kus pakutakse erinevaid teenuseid – toitlustus, majutus, sadamateenus. Ettevõtte soomlasest omaniku sõnul külastajate vähesuse üle kurta ei saa ja külastajaid jätkub aastaringselt. Päev jätkus Hiiumaa Arenduskeskuses, kus toimus Põlvamaa ja Hiiumaa kvaliteedimärgiste kogemuste jagamine. Hiidlaste poolt andis märgi tekkeloost ülevaate Lääne-Eesti biosfääri ala koordinaator-spetsialist Lia Rosenberg. Põlvamaa kvaliteedimärgi tegemistest ja sünniloost tegi lühikokkuvõtte Põlvamaa Arenduskeskuse ettevõtluse ja noorte projektijuht Kristel Koddala. Külastasime samas hoones sotsiaalse ettevõtlusega tegelevat MTÜ Jääk ja Praak, kus valmistatakse tootmisjääkidest erinevad tooteid. Tooteid aitavad valmistada Hiiumaa erivajadusega inimesed.

Päeva lõpetasime Hiiumaa Coop tütarettevõtet Hiiumaa Köök ja Pagar tootmist külastades. Turundusjuht Arno Kuusk tutvustas tütarettevõtte rebrändingut, andis ülevaate tootmise olulistest uuendustest ja ettevõtjad said degusteerida erinevaid tooteid. Kõikides Hiiumaa Coop suuremates kauplustes on toodete lett, kuhu oodatakse Hiiumaa ettevõtete tooteid.

Õppereisil teisel päeval toimus koolitus, mille teemaks oli „Edukas kohaturundus kohaliku arengu võti." Koolituse viisid läbi Hiiumaa Kohvikute Päeva algataja ja pikaajaline korraldaja Ly Johansen ja MTÜ Hiidlaste Koostöökogu tegevjuht Reet Kokovkin.

Pärastlõunal külastati Männamaa küla vanas sohvhoosilaudas toimetavat mikroettevõte Triibuvineer, kus valmivad innovaatilised disaintooted, mille valmistamisel kasutatakse värvitud ja kokkuliimitud vineeri. Hiiumaa on tuntud plastiettevõtete rohkuse poolest. Põlvamaa ettevõtjad külastasid plastiettevõtet Dagöplast, kelle tootevalikusse kuulub täielikult komposteeritavad ja biolagunevad kiletooted.

Kolmandat päeva alustati ajaloolise villavabriku Hiiu Vill külastusega, kus valmib hiiumaiste lammaste villast lõng ja sellest erinevad tooted. Seejärel võeti ette sõit Kõppu, kus toimetab Hõbekala. Ettevõte pakub innovaatilises põhjamaise arhitektuuriga hoones toitlustus-ja majutusteenust. Hiidlastele omaselt ei puudu selle ettevõtte toodete nimistust kala. Tagasiteel Heltermaa suunal külastasime Hiiumaa kahte kõige enim külastatavat turismiobjekti Kõpu Tuletorn ja Hiiumaa „Eiffel". Viimane objekt on ebaseaduslik hoonetekompleks, mida ilmestab sürrealism ja kaos. Õppereisi lõpetasime Heltermaal asuvas Pähkli talus. Perenaine Heli Hahndorf on ettevõtlik ja aktiivne naine, kes toimetab mitmetes tegemistes. Heli alustas 10 aastat tagasi Heltermaa Käsitöömajaga ning olematu kaubavaliku suurendamiseks hakkas ta ise valmistama looduskosmeetikat, käsitöölimonaadi ja maitseainesegusid. Heli sõnul annab mitme erineva valdkonnaga tegelemine võimaluse puhata - ühte toodet tehes puhkad teisest, ei teki rutiini.

Kassari Puhkekeskuses saadi osa Hiiu Õlle loost. Kassari piirkond on tänu viljakale maale tuntud kui Hiiumaa õlle piirkond, kus elasid odratolgused. Lisaks majutus-ja toitlustusteenusele valmivad puhkekeskuses käsitööõlu, erinevad tooted kuivatatud kalast ja lihavorstid. Hiiumaal jääb ellu ettevõtja, kes tegeleb mitme erineva äriideega, mitmekülgsus on rikkus.

Põlvamaa ettevõtjate osalemist õppereisil rahastati Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest "Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks".


Lisateave:
Kristel Koddala
Ettevõtluse ja noorte projektijuht
Põlvamaa Arenduskeskus
Tel: 588 62207
E-post: kristel.koddala@polvamaa.ee