Uudised

Uudised

Kanepis võtsid mõõtu maakonna kooliteatrid
2024-04-28 18:36:00

19. aprillil toimus Eesti vanimas seltsimajas Kanepis taas Põlvamaa kooliteatrite festival. Kuna eelmisel aastal jäi sündmus maakonnas ära, otsustas Kanepi Laulu Selts sel aastal anda endast parima, et traditsioon saaks jätkuda.

Kui algselt oli osalevaid näitegruppe kuus, siis festivali toimumise päevaks sulas see number poole väiksemaks. Üheks muutvaks põhjuseks sai kahjuks samale ajale langenud gümnaasiumi sisseastumiskatsed.

Kohal olid: Krootuse Põhikooli näitetrupp etendusega ”Saaremaa onupoeg”, juhendaja Tuulike Mölder
Johannese Kooli Rosmal 8. klassi näitering etendusega ”Tõrksa taltsutus”, juhendaja Külli Volmer,
Tilsi Põhikooli näitering etendusega ” Suur sõnadevabrik”, juhendaja Liina Vagula.

Just sellises järjestuses olid etendused ka laval. Žürii: Tiina Tegelmann (Eesti Harrastusteatrite Liit) ja Tähte Tagel (Kanepi Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetaja, kooliteatri juhendaja) said osa kolmest väga erinevast ja toredast etendusest. Kõik näiteseltskonnad said nende poolt sooja tagasiside ja palju häid tähelepanekuid ja näpunäiteid. Kiitust sai repertuaari valik, laste võimekus ja juhendajate leidlikkus.

Kõik kolm etendust olid põhikooli astme esindajad. Vabariiklikule festivalile otsustati saata Johannese Kooli Rosmal 8. klassi etendus ”Tõrksa taltsutus”. Erilise tunnustuse sai selle etenduse muusikaline kujundus.

Päeva juhtis Helje Põvvat kes ise palju aastaid harrastusnäitlejana tegutsenud, lavastanud ja festivale korraldanud. Muu hulgas mainis ta ka, et L. Koidula etendusega ”Saaremaa onupoeg” avati pidulikult aastal 1887 26. detsembril Kanepi Seltsimaja.

Osalejaid tervitas ka Põlvamaa Arenduskeskuse kultuuri- ja välissuhete spetsialist Andre Laine, kes tänas ka Kanepi Laulu Seltsi sündmuse korraldamise eest.

Tunnustused:

Põlvamaa parim kooliteater 2024 - Johannese Kooli Rosmal 8. klassi näitering
Parim ansambel (lavaline koostöö) - Krootuse Põhikooli näitering
Parim muusikaline kujundus - ”Tõrksa taltsutus” Riina Velmet
Parim lavastaja - Külli Volmer
Näitleja eripreemiad - Rihard Rammul Krootuselt, Jaagup Peetsalu ja Margus Untera Johannese Koolist Rosmal, Karoliine Lutsar Tilsi Pähikoolist

Kõik trupid said osalemise eest suure tänu ja tunnustuse. Näitlejad said kõhud täis Kanepi Gümnaasiumi sööklas.
Parimale kooliteatrile olid auhinnaks Teater Vanemuine kinkepiletid.

Sündmuse korraldamist toetasid: Kanepi Vallavalitsus, Kanepi Laulu Selts, Coop Põlva, Kanepi Gümnaasium, Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupp, Eesti Harastusteatrite Liit.
Korraldajad tänavad veel kord kõiki osalejaid, toetajaid ja loodavad, et järgmisel aastal saab Põlvamaa kooliteatreid festivalil osalema igas vanusegrupis ja igast koolist.

Elagu Põlvamaa kooliteatrid!

Marju Jalas
MTÜ Kanepi Laulu Selts
Juhatuse esimees

eu