Uudised

Uudised

Saesaare paisu kaitseks kogutakse allkirju
2023-03-27 10:38:00

Taevaskoja Saesaare paisjärve kaitsjad algatasid platvormil Rahvaalgatus.ee allkirjade kogumise paisjärve kaitseks ja kus esmaspäeva hommikuks oli oma allkirja andnud juba 3284 inimest. Pöördumisel saab allkirja anda SIIN.

Järve kaitsjad kirjutasid pöördumises, et järve likvideerimine ja väljakujunenud ökosüsteemi lõhkumine toovad endaga kaasa korvamatu kahju kohalikele elanikele ja ettevõtetele, loodusele ja Põlva maakonnale väga olulisele turismisektorile.

Töösse võetud paisjärve likvideerimise protsessis pole arvestatud järveäärsete elanike ja ettevõtjate ligi 100%  toetust järve säilitamisele. Keskkonnaamet on olemasoleva paisutuse jätkumise veeloa menetluses varjamatult näidanud eesmärki järv iga hinna eest likvideerida ja samuti pole kaitsjate hinnangul paisjärve 70 eluaasta jooksul ilmnenud ühtegi probleemi, mis on toodud paberil likvideerimise põhjendustes.

„Planeeringutes on täielikult arvestamata jäetud Eesti ja rahvusvahelise tähtsusega turismiobjekti olulisus kohalikele ja Eestile tervikuna. Paisjärv on nii kohalikele kui ka Taevaskoja-Saessaare ala külastajatele oluliseks puhke- ja suvituskohaks. Matkajaid sõidutab päikesepatareidel töötav jõelaev „Lonny“, mis on eriliseks võimaluseks just liikumispuudega inimestele. Kanuu- ja erinevaid muid matku korraldavad paljud turismiettevõtted. Kallasrajal kulgeva Eesti huvitavaima matkaraja muudavad eriliseks just avarad vaated liivakivipaljanditele ja veepeeglilt peegelduv taevas ja mets,“ seisis pöördumises. 

Foto: Sven Začek

 

eu