Uudised

Uudised

Eesti sauna-aasta 2023 arutelu Hämsa talus
2022-06-20 15:44:00

Juunikuu kolmanda nädala alguses toimusid Hämsaare puhketalus mõttetalgud arutamaks, kuidas Vana-Võromaa ja Setomaa saaksid eelolevast sauna-aastast osa võtta.

Aasta 2023 on välja hõigatud kui Eesti sauna-aasta. Võrokestele on saun tähtis ning saunaga seotud ettevõtmised lähevad korda kõikidele saunasõpradele. Mooska saunatalu perenaine ning Eesti Maaturismi Ühingu nõukogu liige Eda Veeroja tutvustas alustuseks sauna-aasta ideed.

Sauna-aasta 2023 eestvedajad on Rein Sikk (idee väljahõikaja, Maalehe ajakirjanik), Eesti Maaturism ning kogu Eesti saunakogukond. Tegemist on õhinapõhise ettevõtmisega – igaüks meist saab panustada saunakultuuri esiletoomisesse. Aasta tegevused kujunevad just sellisteks, mida saunasõbrad vabast tahtest teevad.

Sauna-aasta kutsub end tutvustama-näitama igasuguseid saunu: puuküttega saunad, sh suitsusaunad, elektriküttega saunad, aurusaunad, infrapuna saunad, tünnisaunad, liikuvad saunad, telk-saunad, parv-saunad jne.

Saunade teemal on meie piirkonnas üht-teist kogu aeg näha-kuulda: meil on elavas kasutuses suitsusaunad ja saunakombestik, mis on UNESCO vaimse pärandi esindusnimistus – see on kindlasti üks omapära, millega me teistest eristume. Arutelu käigus pakutigi päris palju tegevuse-ideid just seoses suitsusaunadega, aga jutuks olid ka muud saunad. Kõige erilisem, ummamuudu, on meie piirkonnas suur saunatelk, mille  Võhandu maratoni korraldajad igal aastal võistluse ajal üles panevad. Seal saunas saavad korraga leili võtta 75 saunalist.

Üheks heaks võimaluseks sauna-teemat meie piirkonnas esile tõsta on erinevad suuremad sündmused või peod, mille käigus saaks ka saunakombeid tutvustada. Kindlasti peaks meie piirkonnas toimuma aasta jooksul kolm-neli sündmust, mis keskenduvadki saunale. Ja muidugi võib iga saunapere või saunasõprade seltskond ette võtta mõne toreda tegemise ning teistele ka sellest teada anda.

Mõttetalgute käigus sündis päris palju ideid, mis ootavad agarate saunasõprade poolt üleskorjamist ja ellu viimist. Kõikide arutelul väljapakutud ideedega saab tutvuda suitsusauna kodulehel: https://savvusann.ee/wp-content/uploads/2022/06/Sanna_aasta_2023_ideed.pdf

Samal lehel on ka Eda Veeroja esitlus sauna-aasta idee tutvustusega: https://savvusann.ee/wp-content/uploads/2022/06/EDA-2023-SANNA-AASTA-pdfiks.pdf

Mõttetalgutest välja kasvanud ideed on kõikidele vabalt kaasamõtlemiseks ja kes tunneb, et kirja on saanud täpselt tema unistustes liikunud mõte – võta ja tee ära!

Aga kui tahad lisada mõnda oma ideed, anna sellest teada kas meie piirkonna turismikoordinaatoritele vai suitsusaunade koostöökogu eestvõtjatele:

Anzelika Gomozova. SA Võrumaa Arenduskeskus, turismikoordinaator, tel 5810 6058, anzelika.gomozova@vorumaa.ee

Kristi Kahu, SA Põlvamaa Arenduskeskus, turismikoordinaator, tel 5554 3907, kristi.kahu@polvamaa.ee

Eda Veeroja, Mooska talu, Eesti Maaturism, tel  503 2341, eda.veeroja@gmail.com

Külli Eichenbaum, Vana-Võromaa suitsusaunade koostöökogu, tel  5661 1924, kylli.eichenbaum@gmail.com

 

Sügishooaja alguseks on kindlasti osa ideid juba idanema hakanud ja siis saame taas kokku, et 2023. aastaringi Vana-Võromaal ja Setomaal juba täpsemalt saunasündmustega ilmestama asuda.

Uudisele on lisatud pilt Hämsaare talu suitsusaunast. 

 

Kokkuvõtte koostas

Külli Eichenbaum

Vana-Võromaa suitsusaunade koostöökogu

tel  5661 1924

eu