Uudised

Uudised

Muuseumide kiirendi toob maanteemuuseumisse uue atraktiivse õppesimulaatori
2024-03-07 13:27:00

Eesti Maanteemuuseumil projekt „Õppesimulaator – ellujäämiskunst pöörlevas autos" sai positiivse toetusotsuse Muinsuskaitseameti korraldatud muuseumide kiirendi taotlusvoorust. Projektile eraldatakse 31 150 eurot.

„Muuseumil täitub kauaoodatud unistus kasutada oma liiklushariduse programmides pöörleva auto õppesimulaatorit, millega külastaja saab kogeda avariisituatsiooni, kus auto rullub üle katuse,“ rääkis maanteemuuseumi juhataja Rita Valge. Uue õppestendi lisandumisega saame pakkuda kogemuslikku õpet just vanematele õpilastele ja noortele täiskasvanutele, kellel on liikluses vähene kogemus ja kes on altimad võtma riske, mis võivad lõppeda liiklusõnnetusega.
 
Maanteemuuseum on oma avamisest alates pidanud oluliseks tegelda liikluskasvatusega, välja on töötatud liiklushariduse kava ja toimuvad vastavasisulised muuseumitunnid. Pöörleva auto abil pannakse kokku uus liikluskasvatuse programm, milles osaleja saab reaalse kogemuse ja oskuse, kuidas  käituda olukorras, kus auto rullub üle katuse.
Lisaks on autosse sisse ehitatud reaktsioonikiiruse mõõtja, mis omakorda näitab, kui kaua kulub aega auto pidurdamiseks.  Programmi käigus läbivad osalejad ka turvavöö testi kaldteel ja  alko- ning narkoprillide katse. Kõik selleks, et selgitada näitlikult, kui ohtlik on riskikäitumine autoroolis.
 
Maanteemuuseumi olemasolevad programmid on seni huvi pakkunud peamiselt lasteaialastele ning põhikooli I ja II astme õpilastele. Oleme kindlad, et uus õppesimulaator muudab meie programme atraktiivsemaks ka vanemate õpilaste ja täiskasvanute seas.
 
Lisaks on pöörlev auto alates sügisest valmis sõitma ka muuseumist välja. Olgu selleks kultuuri- või haridussündmus, mess, asutuse suveseminar või koolituspäev. „Oleme kõigi juurde valmis startima, et programmi „Ellujäämiskunsti pöörlevas autos“ tutvustada ja muuta üheskoos seeläbi meie liikluskultuuri paremaks,“ sõnas Valge.
 
Lisainfo:
 
Rita Valge
EMm juhataja
eu