« Tagasi

Põlvamaa ettevõtjad käisid õppereisil Saaremaal

6.-8. septembrini külastasid ettevõtjad Põlvamaa Arenduskeskuse eestvedamisel Saaremaad. Õppereisi kolmel päeval külastati ettevõtteid, millest paljud on Saaremaa Ehtne Toode märgikandjad. Samal nädalal toimus ka Saaremaa Toidufestival.

Alustuseks tehti tutvust Muhu Liiva keskusega, mille arendamisse on panustanud nii kohalik omavalitsus kui ka ettevõtted. Kagunurga külalisi olid vastu võtmas Muhu vallavanem Raido Liitmäe ja arendusnõunik Annika Auväärt. Aastatega on laiendatud kaubandusala ning suveperioodil tegutsevad seal mitmed hinnatud toitlustuskohad, kalapood, Muhu pruulikoda, Muhu leib jt. Edasi suunduti  ettevõttesse Metakor OÜ, mille kaubamärgi „Ideafarm" all toodetakse „lugudega" äädikaid, siirupeid, moose ja peagi ka veine. Roosidžemmi valmistamiseks kasvatatakse ise roose. Ettevõtete külastus jätkus väikses Tirbi külas äsja tegevust alustanud Great OÜ-s, kus toodetakse korduvkasutatavaid ja masinpestavaid pilliroost joogikõrsi. Ka Põlvamaa Pesa Hotell kaalub nüüd kasutusse võtta loodussõbralikud eestimaised pillirookõrred. Päev lõppes statistiliselt Eesti kõige päikeselisemas kohas - Roomassaare sadamas.

Teist õppepäeva alustati Riido OÜ külastusega. Saaremaa rannikul Vaivere külas asuvas ökotalus kasvatatakse mahepõllumajanduslikult piima- ja lihaveiseid, kes ühtlasi hooldavad poollooduslikke rannakarjamaid. Seejärel tutvuti Pihtla Taimelaboriga, kus töödeldakse Saaremaa (ravim)taimi, marju ja teisi aiasaadusi. EASi innovatsiooniosaku raames toimub seal koostöös TTÜ teadlastega nõgese tervisejoogi tootearendus. Pärast seda hüpati läbi Sarapiku talust, kus toodetakse lambavillast vilditud tooteid. Teekond jätkus AS Saaremaa Piimatööstusse. Saaremaine juustutootmine on aasta-aastalt aina mahedamaks läinud. Päeva lõpetuseks külastati Lahhentagge OÜ Kuressaares, milles aasta pärast asub gini tehas ning uudistootena on valminud kohalik kuuse-kardemoni toonik. Päeva lõpetuseks leidis igaüks põneva külastuskoha Saaremaa Restoranide Nädala raames.


Riido OÜ ökotalu karjamaadel, foto: PAK

Õppereisi kolmandal päeval külastati Saaremaa Toidufestivali ja uudistati kohalike tootjate telgis ettevõtteid, kellele seekord külla ei jõutud. Tutvuti kohalikku ja ökotooteid pakkuva väikekaupluse Saarte Sahver tegemistega. Ümber ei saanud ka ajaloolistest maamärkidest - Kuressaare linnus ja Kaali kraater.

Õppereisil osalenute tagasisidena jäädi õppereisiga väga rahule ning inspiratsiooni uuteks tegemisteks jagus nii mitmelegi.

Õppereisi rahastati Euroopa Regionaalarengu Fondi meetmest „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks".

Avafoto (PAK): kohtumisel pilliroost joogikõrsi tootvas ettevõttes GReat OÜ
 

Lisainfo:
Anette Org
Projektijuht
Põlvamaa Arenduskeskus
Tel: 5822 9895
E-post: anette.org@polvamaa.ee